Fatura nasıl çalışır?
Fatura sayfası, Gelen (Alış) Fatura ve Giden (Satış) Fatura olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Gelen Fatura
Oluşturduğumuz Gelen Faturalar burada listelenir. Sağ üstten Ekle butonuna tıkladığımızda ekleme yapılabilir.
Fatura ekleme menüsü, standart ekleme menülerinden farklı çalışmaktadır. Üst tarafta Faturaya ait genel bilgiler yer alırken alt tarafta ise o faturaya ait işlemler (hizmetler, fiş, kalem) gösterilir. Sol alttan "Satır Ekle" butonuna tıklanarak istenildiği kadar yeni işlem eklenebilir. Her bir işlem kendi içinde oluşturulur. Sağ alt tarafta tüm işlemlerin genel tutarları gösterilir. Sağ alttan "Kaydet" butonuna tıklanarak girilen tüm veriler ve işlemler kaydedilir.
Burada Mal/Hizmet Türü kolonunda "Stok Kartı, Hizmet Ve Masraf Kartı, Sabit Kıymet Kartı" seçenekleri bulunur. Bunlarda biri seçilirse ilgili seçeneğin kolonu gösterilir. Stok Kartında ekstra olarak "Depo Kartları" kolonu da gösterilir. "Diğer Vergiler" butonu ile vergi türleri arasından seçim yapılabilir ve oranları girilebilir. Her satırın toplamı "Toplamlar" kısmından takip edilebilir. Kaldırmak istenilirse sağ taraftaki "X" butonuna basılabilir.
Alış Fatura tablosunda veri girildikten sonra tabloda ilgili verilerin sağ tarafında "Ödeme" butonu oluşur. Bu butona tıkladığımızda bizi bir panel karşılar. Burada üst kısımda ilgili faturanın bilgileri gösterilir. Hemen altında "Banka Ödeme" veya "Kasa Ödeme" seçimleri vardır. Örneğin; Banka Ödeme seçildi. Hemen altında Banka Tanımı seçilir. Onun altında ise Ödenecek Tutar yer alır. İstenilen bilgiler doldurulduktan sonra "Ödeme" butonu ile ödeme işlemi gerçekleştirilir.
Giden Fatura
Oluşturduğumuz satış faturalar burada listelenir. Sağ üstten Ekle butonuna tıkladığımızda ekleme yapılabilir.
Fatura ekleme menüsü, standart ekleme menülerinden farklı çalışmaktadır. Üst tarafta Faturaya ait genel bilgiler yer alırken alt tarafta ise o faturaya ait işlemler (hizmetler) gösterilir. Sol alttan "Satır Ekle" butonuna tıklanarak istenildiği kadar yeni işlem eklenebilir. Her bir işlem kendi içinde oluşturulur. Sağ alt tarafta tüm işlemlerin genel tutarları gösterilir. Sağ alttan "Kaydet" butonuna tıklanarak girilen tüm veriler ve işlemler kaydedilir.
Eklenen bir faturaya ekstra bir işlem eklemek gerekirse tablodan ilgili faturanın üstüne tıklanır. Karşımıza böyle bir sayfa çıkacaktır. Burada ilgili faturaya eklenen işlemler (hizmetler) gösterilir. Sağ üstten Ekle butonuna tıklayarak ekleme yapılabilir.
Yeni hizmet ekleme menüsü, işlemleri tek tek eklemeyi sağlar. Toplu bir işlem oluşturulmak isteniyorsa fatura baştan oluşturulmalıdır.
Satış Fatura tablosuda veri girildikten sonra tabloda ilgili verilerin sağ tarafında "Tahsilat" butonu oluşur. Bu butona tıkladığımızda bizi böyle bir panel karşılar. Burada üst kısımda ilgili faturanın bilgileri gösterilir. Hemen altında "Banka Tahsilat" veya "Kasa Tahsilat" seçimleri vardır. Örneğin; Banka Tahsilat seçildi. Hemen altında Banka Tanımı seçilir. Onun altında ise Tahsil edilecek Tutar yer alır. İstenilen bilgiler doldurulduktan sonra "Tahsil Et" butonu ile tahsilat işlemi gerçekleştirilir.