Kasa nasıl çalışır?

Bakiye Listesi

Kasa "Bakiye Listesi" panelinde hiçbir işlem yapılmamaktadır. Burası görüntüleme ve listelemek için tasarlanmıştır. Diğer panellerden yaptığınız ve Kasanızı etkileyen tüm işlemler buraya yansıtılır. Kasanın güncel bakiye durumu görüntülenir.

Kasa Kartı

Kasanızdan işlem yapmak için önce kart oluşturmalısınız. Kasa Kartı bölümünde Şube, para birimi, kişisel tanımı gibi verileri doldurup oluşturabilirsiniz.

Tahsilat

Kasaya Tahsilat yapmak için bu panel kullanılabilir. Yapılan işlemler tabloda listelenir.

Ekleme menüsünde; Kasa, İşlem Tipi, Belge No, Düzenleme Tarihi, Para Birimi, KDV, KDV Dahil, KDV Tutarı, Tutar, Vergili Ödenecek Tutar, Döviz Kuru, Dövizli Tutar, Açıklama kolonları bulunmaktadır.

Bazı kolonlar veri girişine kapalıdır. Kendi içlerinde hesaplanırlar ya da otomatik doldurulurlar. Ayrıca İşlem Tipi seçildiğinde içerisinde “Kasa, Banka ve Cari” bulunur. Bunlardan biri seçildiğinde ona ait kolon da açılır ve ayrıca bunlardan “Cari” seçilirse “Tip” adında bir kolon daha gösterilir. Bunun içeride ise “Fatura, Çek, Senet ve Diğer” adında seçimler bulunur. Fatura seçildiğinde “Satış Fatura”, Çek seçildiğinde “Müşteri Çek”, Senet seçildiğinde “Müşteri Senet” kolonları gelirken “Diğer” seçeneğinde yeni bir kolon gelmez.

Kolonların bazıları seçildiğinde ortalı bir modal açılır ve işleme oradan devam edilir. Örneğin; Kasamızdan, seçilen Cari Hesaba tanımlı bir Müşteri Çek’in tahsilatını yapmak istiyoruz. Bunun için Kasamızı seçeriz. İşlem Tipi olarak Cari seçildikten sonra “Cari Hesap ve Tip” kolonları açılır. Buradan istenilen Cari seçilir ve Tip seçiminden Çek seçilir. Hangi çek tahsil edilecekse o seçilir. Sağ panel kapanıp ortaya başka bir panel açılır. Burada seçilem Çek için bilgiler yer alırken alt tarafta bulunan seçimler yapılır ve tahsilat işlemi tamamlanabilir.

*Bu kolonlardan biri seçildiğinde ise diğerleri gizlenir ve aktifliği kalkar.

Ödeme

Kasadan Ödeme yapılacaksa bu panel kullanılabilir. Yapılan işlemler tabloda listelenir.

*Boş tablolarda ortada ilgili tabloda veri olmadığını belirten bir yazı ve simge bulunur. Ekleme işlemi yapılabilen tablolarda buraya da tıklanarak ekleme yapılabilir.

Ekleme menüsünde; Kasa, İşlem Tipi, Belge No, Düzenleme Tarihi, Para Birimi, KDV, KDV Dahil, KDV Tutarı, Tutar, Vergi Açıklaması, Vergili Ödenecek Tutar, Döviz Kuru, Dövizli Tutar, Açıklama kolonları bulunmaktadır. Burasıda neredeyse tamamen Tahsilat İşlemi menüsü ile aynıdır. Sadece “Tip” bölümünde Fatura seçildiğinde “Alış Fatura”, Çek seçildiğinde “Firma Çek”, Senet seçildiğinde “Firma Senet” kolonları gelirken yine “Diğer” seçeneğinde yeni bir kolon gelmez.

© İşHesap